1. Η CUERVO ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΤΕΚΙΛΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
O Jose Antonio de Cuervo y Valdes απέκτησε από τον Βασιλιά της Ισπανίας το 1758 και ξεκίνησε να παράγει τεκίλα – Όλα αυτά πρίν το Μεξικό γίνει ανεξάρτητη δημοκρατία. Το 1795, ο γιός του, Jose María Guadalupe de Cuervo, ξεκίνησε να πουλά το πρώτο Vino De Mezcal de Tequila και την Jose Cuervo μετά την παραλαβή της πρώτης επίσημης άδειας από τον Βασιλιά της Ισπανίας ωστε να παράγει εμπορικά τεκίλα.
2. ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ CUERVO ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΓΚΡΙΤΕΣ.
H Jose Cuervo παράγει τεκίλα πάνω από 250 χρόνια με την ίδια εμπειρία, δεξιοτεχνία, συνταγές και μυστικά το οποία παραδίδονται από γενιά σε γενιά. Επιλέγοντας πάντα τις καλύτερες αγαύες, πολύ προσεκτική ζύμωση, απόσταξη αλλά και την τελική διαδικασία όπου έχει ώς αποτέλεσμα την δημιουργία της πιο κομψής τεκίλα στον κόσμο.
3. Η CUERVO ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΤEQUILA.
Ειδικότερα, από την κεντρική Μεξικανική πόλη της Τεκίλα από την πολιτεία του Jalisco. Το αποστακτήριο της Jose Cuervo “La Rojena” βρίσκεται στην καρδιά της πόλης Tequila, λίγο έγω από της Guadalajara, στην πολιτεία του Jalisco ή αλλιώς στο “Tequila Valley”.
4. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΕΚΙΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧΘΕΙ ΜΟΝΟ ΣΕ 5 ΜEΡΗ ΤΟΥ ΜΕXICO.
Σύμφωνα με την Δήλωση για την Προστασία της Ονομασίας Προέλευσης (Ο Μεξικανικός νόμος που προστατεύει την Τεκίλα), μόνο αλκοολούχα ποτά όπου παράγονται από Μπλέ Αγαύη ή Agave Azul (Agave Tequilana Weber blue Επιστημονική Ονομασία ) όπου μεγαλώνουν στις πολιτείες του Jalisco, Michoacan, Nayarit, Guanajuato and Tamaulipas μπορούν να ονομαστούν τεκίλα. Καμία αγαύη όπου βρίσκεται εκτός από αυτές τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και άλλων χωρών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε προϊόν και να ονομαστεί Τεκίλα.
Η Τεκίλα έλαβε την Ονομασία Προέλευσης το 1974. Είναι η ίδια ονομασία για το Bordeaux, το Bourbon ή το Cognac. Η Μεξικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει καθιερώσει πολύ αυστηρές απαιτήσεις όπου περιορίζουν την παραγωγή της Τεκίλα.
5. Η ΤΕΚΙΛΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ BLUE AGAVE.
H αληθινή τεκίλα φτιάχνεται από Μπλε Αγαύη. Μόνο η ποικιλία Αγαύης Azul Tequilana Weber μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή της τεκίλα. Πιστοποιημένο από τον Γερμανό βοτανολόγο F. Weber το 1905, Η μπλέ Αγαύη συχνά συγχέεται με κάκτο, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών lily (amaryllis). Την μπλέ Αγαύη κάποιοι την γνωρίζουν και ώς maguey, mexic, pita and teomet.
6. Η PIÑA ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ BLUE AGAVE.
Ο piña (όπου στα Ισπανικά σημαίνει ανανάς) είναι η καρδιά της Αγαύης από όπου εξάγονται τα σάκχαρα και δημιουργείται η Τεκίλα. Η λέξη piña χρησιμοποιείτε λόγο του ότι αφού θεριστεί, η καρδιά του φυτού μοιάζει με ανανά.
7. ΤΟ ΦΥΤΟ ΤΗΣ ΜΠΛΕ ΑΓΑΥΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ 6 ΕΩΣ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΩΡΙΜΑΣΕΙ.
Αυτό είναι όταν η piña φτάνει στο αποκορύφωμά της ωριμότητάς της σε σάκχαρα και θα αποδώσει το περισσότερο στην Τεκίλα. Το κάθε φυτό θερίζεται μία φορά, και μετά περισσότερες Αγαύες θα πρέπει να φυτευτούν ώστε να συνεχιστεί η παραγωγική διαδικασία.
8. ΤΕΚΙΛΑ VS MEZCAL.
Τα δυο αποστάγματα συχνά συγχέονται, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετικά. Για παράδειγμα, η Τεκίλα φτιάχνεται μόνο απο μπλέ αγαύη, ωριμάζει σε συγκεκριμένες περιοχές του Jalisco, ενω το mezcal φτιάχνεται απο διαφορετικές ποικιλίες αγαύης όπως Mano Larga, Espadin, etc. Η Τεκίλα αποστάζεται πάντα 2 φορές,ενώ το mezcal συνήθως αποστάζεται μόνο μία.
9. Η ΤΕΚΙΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΣΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΤΗΣ.
Το σκουλήκι βρίσκεται μόνο σε κάποιες φιάλες Mezcal.
10. Η ΤΕΚΙΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ “ΔΥΝΑΤΗ” ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ.
Η Jose Cuervo παράγει και εμφιαλώνει στους 38% με 40% συνήθως αλκοολικούς βαθμούς όπως και τα περισσότερα αλκοολούχα, έχει μοναδική γεύση και συχνά καταναλώνεται σκέτη σε κάποιο ποτήρι γευσιγνωσίας ή με πάγο, σε σφηνάκι αλλά και σε cocktails. Η σπιρτάδα και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της είναι ίσως και ο λόγος όπου οι περισσότεροι καταναλωτές πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι πιο δυνατή!
11. “REPOSADO” ΣΗΜΑΙΝΕΙ “ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΗ”.
Η Reposado Τεκίλα πρέπει να παλαιώνεται σε ξύλινα βαρέλια για λιγότερο από 2 μήνες υποχρεωτικά από τoν νόμο. Η παλαίωση βοηθάει ώστε να ωριμάσει και να την εξευγενίσει γενικότερα καθώς παράγει ένα υπέροχο συνδυασμό και τέλεια γεύση με μακρά γλυκιά επίγευση.
12. “AÑEJO” Ή “ΓΗΡΑΙΑ”.
Μεταφρασμένο από τα Ισπανικά, “Anejo” σημαίνει η ΅Ηλικιωμένη” και αναφερόμαστε στην Τεκίλα όπου παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια από ένα χρόνο έως και τρία.
13. ΟΙ ΝΟΡΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕΚΙΛΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΙCΟ.
Οι κανονισμοί προσδιορίζουν το τί είναι η Τεκίλα και πώς πρέπει να παράγεται. Η κάθε φιάλη πραγματικής Τεκίλα πρέπει να φέρουν ένα 4ψήφιο νούμερο στην φιάλη το λεγόμενο ΝΟΜ (Normas Oficiales Mexicanas). Το 4ψήφιο αυτό δείχνει το αποστακτήριο από όπου και η Τεκίλα παράγεται. Το 4ψήφιο NOM της Jose Cuervo είναι το 1104 και το 1122.
14. H ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΕΚΙΛΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
Η μεγαλύτερη συλλογή Τεκίλα βρίσκεται στις Η.Π.Α και είναι πάνω από 2000 φιάλες. (Φτιάχτηκε από τον συλλέκτη Lou Barton.)